We staan vaak niet stil bij wat we allemaal in onze mond stoppen, omdat we bepaalde eetgewoontes van huis uit hebben meegekregen of omdat we denken te weten dat het gezond is. Dat iets in theorie gezond is, betekent alleen niet altijd dat het bijvoorbeeld makkelijk te verteren is. En helaas zijn sommige dingen die gezond lijken eigenlijk juist ongezond – daar ging m’n chai latte met havermelk... Dit zijn de dingen die ik dit jaar leerde over gezond en ongezond eten.
Groenten eten en verteren kost je lichaam veel energie
Je lichaam moet hard werken om de voedingsstoffen uit groenten te halen. Een koe heeft bijvoorbeeld vier magen waarmee hij planten goed kan verteren. Wij maar één. Uit biologisch, en liever zelfs nog biodynamisch, vlees en vis halen wij veel makkelijker onze voedingsstoffen.
Ons lichaam heeft geen voorkeur voor koolhydraten maar voor vetten
Vaak wordt gezegd dat vetverbranding ons back-upsysteem is om energie te produceren en dat koolhydraten (glucose) ons primaire systeem is. Dit is niet waar. Het werkt juist andersom. De energiefabrieken (mitochondriën) van onze lichaamscellen maken het efficiënts energie uit vetten. Het duurt wel even, maar als de vetverbranding eenmaal op gang is gekomen, is het net een dieselmotor die heel stabiel en soepel draait en maar door blijft gaan.
Koolhydraten worden wel het snelst omgezet in energie. Je lichaam zal daardoor eerst deze voedingsstoffen verbranden. Daarom wordt vaak gezegd dat je lichaam een voorkeur heeft voor koolhydraten als energiebron, maar daar komen wel schadelijke stoffen (vrije radicalen) bij vrij. Bij vet is dit aanzienlijk minder, waardoor deze voedingsstof een schonere energiebron is. Vet levert bovendien ook meer energie op. Een vetmolecuul levert twee keer zo veel energie op dan een glucosemolecuul.
Van vlees eten vergaat de wereld niet
Het houden van vee en het slachten van dieren gebeurt helaas niet altijd even diervriendelijk. Maar er zijn ook boeren die hun vee wel met zorg, liefde en aandacht grootbrengen. Op deze boerderijen zijn de dieren onderdeel van een natuurlijke cyclus. Niet al het vlees is dus slecht. En het eten van vlees is WEL gezond! En wist je dat bij het verbouwen van gewassen jaarlijks alleen al 80 miljard dieren worden gedood? [1] Plantaardig eten is dus niet per se beter voor de wereld.
Omega 3 is niet te vervangen door een algensupplement
Vette vis, krillolie of levertraan zijn de beste leveranciers voor opneembare omega 3. Deze gaan door de bloed-breinbarrière en komen daardoor ook in de hersenen terecht. Een orgaan dat schreeuwt om omega 3. Helaas is dit niet het geval bij een algensupplement. De moleculaire samenstelling van algen is positie SN-1 of SN-3. Ons lichaam heeft de SN-2 positie nodig om het omega 3-vetzuur DHA te kunnen opnemen, dat weer cruciaal is voor de opname van zonlicht waarmee onze biologische klok wordt aangestuurd. En je biologische klok is de basis van een gezond lichaam.
Collageen wordt het beste opgenomen op een lege maag
Collageen door je smoothie, ontbijtje of chiapudding? Ik deed het ook, maar collageen wordt het beste opgenomen zonder andere voedingsstoffen in je maag. Dus een half uur voor je ontbijt of 2 uur na een maaltijd. Toch kies ik er soms nog steeds voor om het wel met ander eten te mengen en op de koop toe te nemen dat de opname ervan iets minder is.
Rauwe melk is mega gezond én veilig!
De enige vorm van zuivel die goed voor je is, is rauwe zuivel! Door de melk niet te verhitten behoudt het alle goede stoffen die ervoor zorgen dat je lichaam de lactose kan verteren en de calcium kan opnemen. Ook zitten er probiotica in die de darm gezond houden en bacteriën die eventuele ziekteverwekkers (pathogenen) kunnen uitschakelen.
Havermelk is niet gezond!
Ai, deze deed zeer. In havermelk zit veel suiker en ook nog eens plantaardige olie waar veel omega 6 in zit. Omdat we in het Westen gemiddeld 4 tot 5 keer meer omega 6 binnenkrijgen dan goed voor ons is, hebben we zeer hoge ontstekingswaarden in ons lichaam. Waar omega 3 een bijdrage levert aan het verlagen van ontstekingen in ons lichaam, is een teveel aan omega 6 dé oorzaak dat we juist méér laaggradige ontstekingen hebben. Dit zijn ontstekingen die vaak veel vage klachten opleveren en waar we bij de dokter meestal weer mee naar huis worden gestuurd. Skip de havermelk dus en vervang door rauwe koe- of geitenmelk.
Blijf onderzoeken, blijf leren! Wat past bij jou en waar ga je goed op? So you can levitate! 💫
Is je interesse voor low carb eten nog meer opgewekt door deze feiten over gezond en ongezond eten? Download dan mijn e-book met tips, recepten en mindset tools voor een succesvolle start van je low carb avontuur.
Comments