Bottenbouillon is terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terugkomen in bekende kookshows, maar ook in de supermarkt bij je om de hoek. Het is een bouillon die op vele plekken ter wereld als een energierijke en gezonde basis voor soep wordt gebruikt, als alternatief voor koffie of als starter voor je lunch als je low carb gaat eten. Deze krachtige bouillon werd in de prehistorie al voorbereid onder de sterrenhemel. Tegenwoordig kun je het in de warmte van je eigen huis doen. Geen gedoe met vuurtjes, gewoon op je fornuis – hoewel onder de sterrenhemel koken ook wel wat heeft. Maar waarom is bottenbouillon eigenlijk zo goed voor onze gezondheid?
Waarom is bottenbouillon zo gezond?
Waar de meesten van ons geneigd zijn om veel eten weg te gooien, omdat we denken dat we er niets meer mee kunnen, zoals de stronk van de broccoli en botten van het vlees dat we eten, gebruikten onze voorouders deze botten om bouillon van te maken. Geen voedselverspilling in de prehistorie, maar nog belangrijker: supergezond! Bottenbouillon bevat namelijk alle 20 aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten, die we onder andere nodig hebben voor de opbouw en het herstel van onze lichaamscellen. Een paar van deze aminozuren in bottenbouillon zijn:
Glutamine en glycine die ontstekingen in je lichaam te lijf gaan en verminderen. Glutamine speelt daarnaast een rol in het herstellen van je darmwand. Glycine reinigt je lever én geeft je gelukshormoon serotonine een natuurlijke boost.
Collageen dat onder andere zorgt voor een soepele en elastische huid, een volle bos haar en sterke nagels. Hoe ouder je wordt, hoe minder je lichaam hier zelf van aanmaakt. Daarom is dit ook een van de populairste ingrediënten in verzorgingsproducten tegen huidveroudering.
Arginine, cysteine en glutamine die je helpen om ziektekiemen te bestrijden. Herinner je je oma’s kippensoep nog die ervoor zorgde dat je je weer beter voelde? Je oma wist het toen al: botten zijn gezond. Het is dus de perfecte bouillon voor de koude wintermaanden waarin je van alle kanten wordt bestookt met mogelijke virussen. Je immuunsysteem zal je dan ook dankbaar zijn als je regelmatig bottenbouillon drinkt.
Glucosamine en chondroitine voor soepele gewrichten. Als je lichamelijk lekker in je vel zit, doet dat ook wonderen voor je geest.
Daarnaast:
Helpt de gelatine in de bouillon om je darmen gezond te houden. Gelatine helpt je darmwand te herstellen. Je kunt daardoor vitamines en mineralen beter opnemen en je spijsvertering verbetert.
Bevat bottenbouillon heel veel essentiële mineralen, waaronder calcium, fosfor en magnesium die je botten sterk en gezond houden. Zwavel en silicium zorgen voor de stevigheid van je weefsels en daardoor voor een mooie huid, haar en nagels.
Vind je onder andere ook de vitamine A en K2, ijzer, zink, selenium en omega 3 vetzuren in deze bouillon.
De meesten van ons krijgen te weinig van deze belangrijke mineralen en vitaminen binnen, waardoor we daar een chronisch tekort aan hebben – behalve aan ijzer en vitamine A. Het is dus een fijn mineralen- en vitaminenbommetje.
Je begrijpt ondertussen wel waarom deze supergezonde mix van aminozuren, mineralen en vitaminen nog overal ter wereld wordt gebruikt als gezonde toevoeging aan de maaltijd. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het ook al eeuwen gebruikt om je levensenergie een boost te geven.
Bottenbouillon is een fijn mineralen- en vitaminenbommetje.
De heilige graal in de darmklachtenwereld
Je hebt hierboven al kunnen lezen dat bottenbouillon je darmen gezond houdt en de darmwand herstelt. Ik hoorde voor het eerst over dit medicinale goedje toen ik op zoek was naar een oplossing voor mijn darmklachten. In die wereld is bottenbouillon de heilige graal. Het is dé manier om je darmflora te herstellen. Toen ik dit advies kreeg, kon je het nog niet kant-en-klaar kopen, dus zette ik mijn schaamte opzij en liep bij de plaatselijke slager naar binnen om botten te kopen. Daar werd nogal verbaasd op mijn vraag gereageerd, want die gooiden ze normaal weg. Ik mocht het dus gratis meenemen. Fast forward naar het heden: ik verzamel nu mijn eigen botten.
Hoe kun je de bouillon gebruiken?
Waar een 4 uur Cup-a-Soup je een nieuwe boost zou moeten geven, kun je daar beter bottenbouillon voor gebruiken. Gezonder, krachtiger én lekkerder. Je kunt het ook gebruiken in plaats van koffie in de ochtend – omdat het je een natuurlijke energieboost geeft, of voordat je de rest van je lunch eet. Als je het als starter gebruikt voor je lunch maakt het je maagsappen alvast een beetje klaar, zodat je je eten beter kunt verteren. Je kunt het ook makkelijk meenemen van huis: even opwarmen en hop in een thermoskan in je tas. Ik drink het zelf 2 á 3 keer per week. Als je meer eiwitten aan je eetpatroon wilt toevoegen, dan kom je daar al een heel eind mee.
Het is daarnaast een heerlijke basis voor je soep, maar je kunt het ook gebruiken bij andere gerechten waar je bouillon voor nodig hebt zoals stoofvlees. Of geef een extra smaakje en gezonde touch aan je groente door ze in bottenbouillon te koken.
En voel je je niet helemaal fit? Drink dan wat van dit medicinale goedje om je lichaam te helpen herstellen. Het is zo multi-inzetbaar dat ik altijd genoeg op voorraad heb in de vriezer.
Voel je je niet helemaal fit? Drink dan wat van dit medicinale goedje om je lichaam te helpen herstellen.
Hoe maak je dit magische goedje?
In de prehistorie werden niet alleen de botten in het water gegooid, maar ook de hoeven, knokkels, poten, snavels, huid en vinnen kon je in de pot terugvinden. Tegenwoordig zie je vaker alleen botten in de bouillon. Begin dus maar alvast met het sparen van alle botten die je overhoudt van bijvoorbeeld je kipgerechten. Je kunt deze in de vriezer bewaren. Mijn recept voor bottenbouillon deel ik hier met je.
Heb je geen tijd om de bouillon minstens een halve dag te laten pruttelen? Dan kun je het ook kant-en-klaar kopen. Mijn persoonlijke favoriet voor als ik weinig tijd heb, is de bouillon van Babs Bone Broth. Heerlijk én boordevol eiwitten.
Ben jij nieuwsgierig naar meer gerechten die je kunt maken op je low carb avontuur? Download dan mijn e-book waarin ik een aantal recepten met je deel.
Comments