Verander je jouw eetgewoontes, dan verander je jouw leven! Maar laat dat nou juist de tricky part zijn van nieuw - GEZOND - gedrag. Ik leer je in 5 stappen hoe je je eetgewoontes kunt veranderen, maar we beginnen bij het begin. Waarom zijn gewoontes zo moeilijk te veranderen?
Hardnekkige programmeringen in je brein
Gewoontes zijn programmeringen in je brein. Ze komen voort uit gedachtes, die leiden tot een bepaalde emotie en daarmee tot bepaald gedrag. Als je dat gedrag of die gedachte maar vaak genoeg herhaalt of uitvoert dan wordt dit ‘automatisch gedrag’. Denk maar eens aan jezelf verwennen met een patatje als alles op werk in de soep loopt.
Automatisch eetgedrag is hardnekkig, maar je kunt het wel veranderen door bewust nieuw - gezond - eetgedrag te herhalen. Als je het andere gedrag maar vaak genoeg uitvoert of je gedachtes om weet te buigen, creëer je ook een andere – gezonde – situatie. Met deze 5 stappen kun je jouw eetgewoontes op een bewuste manier veranderen, zodat ze blijven plakken en niet binnen een paar weken weer uit je systeem zijn verdwenen!
1. Schrijven = bewust worden
Weet welke eetgewoontes je wilt veranderen en schrijf het op. Dit is al de eerste stap in het maken van nieuwe hersenverbindingen. Je wordt je bewust van je oude gedrag en besluit je te committen aan je nieuwe gedrag.
Een paar maanden na mijn tweede zwangerschap en de borstvoedingsperiode voelde ik me nog steeds loom en zwaar. Ik wist dat het anders moest. Minderen met koolhydraten werd voor mij de eerste stap om weer goed in mijn vel te komen zitten. Vetten en eiwitten dempen het stresshormoon (cortisol) in je lichaam en helpen je bij moodswings. Dit werd mijn nieuwe mantra.
2. Herhalen, herhalen, herhalen
Hersenverbindingen en dus jouw gedragingen, worden sterker als je ze herhaalt. Hoe vaker je de nieuwe gedachte en het nieuwe gedrag herhaalt, hoe makkelijker je lichaam naar deze nieuwe hersenverbinding gaat en het oude gedrag loslaat.
3. Verhoog je frequentie
Koppel je je nieuwe gedrag aan een positieve emotie, zoals vertrouwen, plezier, dankbaarheid, liefde of geluk, dan versterkt dit de nieuwe hersenverbinding. Je nieuwe gedrag zal daardoor sneller automatisch gedrag worden, omdat er nu ook iets verandert in je onderbewustzijn.
In het begin vond ik het ook lastig om koolhydraten te laten staan. Een portie instant geluk als je zo’n lekkere plak wortelcake naar binnen werkt, is moeilijk te weerstaan. En door continu daar aan te denken, blijf je gefocust op koolhydraten en voel je je voornamelijk gefrustreerd. Toen ik met plezier aan mijn maaltijden met eiwitten en vetten begon, werd het steeds makkelijker om me daar op te focussen.
4. Voel ervaar en ga!
Sluit je ogen, leg je hand op je hart en ervaar hoe het voelt als jij je gezonde gewoontes op de automatisch piloot uitvoert. Wat eet je dan, wat doe je dan, hoe voel je je dan? Welke mensen heb je om je heen?
Ik begon gerechten te verzinnen die voornamelijk eiwitten en vetten bevatten, maar dan wel met de dingen die ik heerlijk vind zoals mosselen met gebakken spek, venkel en crème fraîche, gegrilde dorade met zeekraal en kruidenboter, ribeye met paddenstoelen en saus gebonden met roomboter. En door het denken aan deze (en nog veel meer) lekkere gerechten kreeg ik er zin in en zag ik mezelf al tussen een groep mede ‘low carbers’ staan om gerechten uit te wisselen.
En het is ook belangrijk in deze oefening: wat laat je achter je? Voor mij betekende dat dat ik me niet meer de hele dag hangry zou voelen, want ik was me toch chagrijnig als ik niets te eten had. En dat ik mezelf niet meer als laatste zou voorzien van eten, maar eerst voor mezelf zou gaan zorgen om het hele gezin draaiende te kunnen houden.
5. Catch yourself
Lukt het niet om je eetgewoontes te veranderen? Verval je toch iedere keer weer in oude eetgewoontes? Wees je er dan van bewust en geef jezelf er ook even de ruimte voor. Morgen is een nieuwe dag waarop je jezelf weer kunt herpakken. Het is belangrijk dat je jezelf toestemming geeft om niet perfect te hoeven zijn. Zo stop je een negatief denkpatroon over jezelf én houd je energie over om met jouw nieuwe gezonde eetgewoontes door te gaan.
Wil jij je eetgewoontes veranderen en low carb gaan eten? Download dan mijn e-book met mijn 10 beste tips om te starten.
コメント