Hoe goed kun jij tegen koolhydraten (suikers) en is een koolhydraatarm dieet iets voor jou? Doe hier de metabolisme test en check it out!
Kun jij goed tegen koolhydraten? Ontdek het met de metabolisme test!
Ontdek hier welk type koolhydraat verbrander jij bent, want dat type geeft aan of je lichaam koolhydraten snel of juist langzaam verteert. Dit is onmisbare informatie voor jouw specifieke voedingspatroon en je algehele gezondheid.
Als je namelijk teveel koolhydraten binnenkrijgt, kun je ontelbaar veel (vage) klachten krijgen, waaronder aan je darmen, huid, menstruatie, slaap, maar ook hoeveel energie je hebt, of je je goed kunt concentreren, een hoge bloeddruk, verkalking van de aderen, en meer. Ook leidt een teveel aan koolhydraten tot ziektes zoals diabetes 2, hart- en vaatziekten, Alzheimer, obesitas en PCOS.
De drie typen koolhydraat verbranders...
Alle mensen zijn uniek. Dit geldt zeker ook voor de manier en snelheid waarmee je lichaam voedingsstoffen verwerkt. De een is bijvoorbeeld heel goed aangepast aan een koolhydraatrijk voedingspatroon en de ander wat minder. Grofweg zou je de volgende drie metabolisme types kunnen onderscheiden:
Het jager-verzamelaar type verbruikt koolhydraten snel en zal meer eiwitten en vetten moeten eten voor een gezonde balans.
Het evenaar type verbruikt koolhydraten langzaam en zal zich vooral goed voelen op relatief veel koolhydraten.
Het variabel type zal zich de ene keer beter voelen met meer koolhydraten en een andere keer met meer vetten en eiwitten. Dit type zal het beste moeten luisteren naar de signalen die zijn lichaam afgeeft.
“De een is heel goed aangepast aan een koolhydraatrijk voedingspatroon en de ander wat minder.”
En nu jij: doe de metabolisme test en ontdek welk type jij bent...
Met deze test kun je ontdekken welk type metabolisme jij hebt en of dit past bij een koolhydraatarm of juist bij een koolhydraatrijk dieet.
Kies op de vragen hieronder het antwoord dat het beste bij jou past. Schrijf voor jezelf het aantal A’s en B’s op. Niet te veel nadenken! Gewoon je eerste ingeving volgen.
Ik slaap het beste als: A. ik 1 tot 2 uur voordat ik ga slapen een snack met veel proteïne en vet eet. B. ik 3 tot 4 uur voordat ik ga slapen een snack eet die veel koolhydraten bevat.
Ik slaap het beste als: A. mijn avondeten voornamelijk bestaat uit vlees met een beetje groente of andere vormen van koolhydraten (aardappel, rijst, pasta etc.). B. mijn avondeten voornamelijk bestaat uit groenten of andere vormen van koolhydraten en een klein beetje vlees.
Ik slaap het beste en voel me uitgerust als ik: A. geen zoete desserts zoals cake, snoep of koekjes eet. Als ik een toetje eet dat niet te zoet is, zoals vol vette yoghurt van goede kwaliteit, dan slaap ik wel goed. B. af en toe een zoet dessert eet voordat ik ga slapen.
Na een intense work-out voel ik me het beste als: A. ik voeding of drinken hoog in eiwitten en vetten consumeer zoals een eiwitshake. B. ik voeding of drinken met veel koolhydraten consumeer zoals Gatorade.
Ik voel me het lekkerst in m’n vel – mentaal scherp en rustig in mijn lijf tot ongeveer 4 uur na een maaltijd – als ik het volgende eet: A. een maaltijd die voornamelijk bestaat uit wat vetter vlees zoals kippenpoten of rosbief met een kleinere portie koolhydraten. B. een maaltijd die voornamelijk bestaat uit groenten, brood, rijst, pasta en een kleine portie mager vlees, zoals kipfilet, of witvis.
Als ik moe ben en ik suiker of andere zoete dingen zoals cake, koekjes of snoepjes eet of gezoete drankjes drink zonder grote hoeveelheden vet of proteïne dan: A. krijg ik een energiepiek, maar ook een flinke dip daarna en voel ik me flauw. B. voel ik mij een stuk beter en is mijn energieniveau hersteld tot de volgende maaltijd.
Welke uitdrukking beschrijft je relatie met eten het beste? A. ik hou van eten en leef om te eten! B. ik geef niet veel om eten en eet om te leven.
Vaak: A. voeg ik zout toe aan mijn eten B. vind ik eten te zout.
Instinctief geef ik de voorkeur aan: A. vetter vlees zoals kippenpoten- en dijen ten op zichtte van kipfilet. B. mager vlees zoals kipfilet ten op zichte van vetter vlees en vlees aan het bot.
Welke lijst van vis vind jij het lekkerst? A. Anjovis, kaviaar, haring, mosselen, sardines, kokkels, krab, kreeft, makreel, inktvis, oesters, zalm, garnalen, slakken, octopus, tonijn. B. Witvis, kabeljauw, meerval, schelvis, baars, tong, forel, tarbot.
Wanneer ik zuivel producten eet, voel ik mij het beste als ik: A. vol vette yoghurt en vette kazen eet. B. magere yoghurt en magere kazen of toetjes eet.
Wat betreft snacken: A. voel ik me beter als ik tussen de maaltijden door snack. B. houd ik het langer vol als ik niet snack.
Welke optie beschrijft het best hoe jij instinctief het fijnst je dag begint en je het energiekst voelt? A. Een groot ontbijt met veel proteïne en vet zoals ei met worst of bacon B. Een licht ontbijt zoals Brinta, cornflakes, fruit, yoghurt, brood en eventueel wat ei.
Welke karaktereigenschappen omschrijven jou het beste? A. Over het algemeen verteer ik eten goed, eet ik graag eiwitten, voel ik me goed als ik vet of voeding met (gezonde) vetten eet (je eet bijvoorbeeld graag het vetrandje van de ribeye), ben ik gespierd of heb ik aanleg om makkelijk spieren of kracht te ontwikkelen. B. Ik ben lichter van bouw, geef de voorkeur aan mager vlees en voeding met minder vet (je eet bijvoorbeeld liever kipfilet dan kippenpoten) en heb meer aanleg voor duursport (zoals hardlopen of zwemmen).
Bereken hier de uitkomst van jouw metabolisme test
Tel alle A’tjes en B’tjes bij elkaar op:
Totaal A___________________ Totaal B__________________
De uitkomst:
Als je drie of meer A’tjes hebt dan B’tjes, ben je een jager-verzamelaar type.
Als je evenveel A’tjes en B’tjes hebt of het verschil tussen de A’tjes en B’tjes niet meer dan twee is, ben je een variabel type.
Als je drie of meer B’tjes hebt dan A’tjes, ben je een evenaar type.
Deze metabolisme test is afkomstig uit het Primal Patern Diet Type van Paul Chek. Je kunt er meer over lezen in zijn boek: How to Eat, Move and Be Healthy.
Wat zeggen deze verschillende typen uit de metabolisme test?
Je weet door de test nu welk type bij jouw metabolisme hoort. Maar wat zegt dit precies over jouw lichaam en hoe je reageert op koolhydraten? Je leest het hieronder!
Jager-verzamelaar type
Een jager-verzamelaar (de meesten van ons) is nog niet heel erg aangepast aan alle granen, peulvruchten en aardappelen die we tegenwoordig voorgeschoteld krijgen. Dit type functioneert beter op iets meer eiwitten en vetten. Je leeft naar het principe: food is life!
Voor jou kan een low carb dieet (minder dan 50 gram koolhydraten per dag) van rond de acht weken heel veel voordeel opleveren op gezondheidsgebied, vooral wat betreft hoe energiek je je voelt en het tegengaan van hongerdips.
Maar jij zal er ook het meeste ‘last’ van hebben. Voorkom de ketogriep en zorg voor extra elektrolyten (zoals bottenbouillion), zout en magnesium als je begint met je low carb avontuur. Veel water drinken, minstens 3 liter, zal je helpen om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.
Evenaar type
Een evenaar type kan koolhydraten juist super goed verwerken! Een low carb levensstijl is daarom voor jou niet de beste keus! Ondanks dat je koolhydraten goed verwerkt, betekent dat niet dat je daarom ook onbeperkt junkfood kan eten. Het gaat meer om de volkoren en pseudo-granen, peulvruchten, aardappelen en fruit waar jij minder last van hebt dan het jager-verzamelaar type. Een tussendoortje is voor jou ook geen probleem.
Misschien dat je vaker je ontbijt overslaat. In jou geval is dat ook helemaal niet erg. Jij hebt daarnaast bij de vertering van vlees en vis vaak koolhydraten nodig om je energiek te blijven voelen.
Variabel type
Het variabel type is een combinatie van het jager-verzamelaar en evenaar type. Als je veel beweegt, zal je merken dat je ook meer koolhydraten nodig hebt. De ene keer zal je meer naar het jager-verzamelaar type neigen de andere keer meer naar het evenaar type. Voor jou is het belangrijk om goed te blijven luisteren naar je lichaam:
Heb je veel energiedips, krijg je snel honger en maakt je hoofd overuren? Dan eet je waarschijnlijk te veel koolhydraten en moet je meer vetten en eiwitten aan je maaltijden toevoegen.
Voel je je juist zwaar en loom en heb je veel behoefte aan koffie en zoetigheid? Dan wil je meer fruit en groenten aan je dieet toevoegen, maar ook koolhydraten zoals rijst, aardappelen en zuurdesembrood. Slik eventueel spijsverteringsenzymen om je darmen wat te helpen bij de vertering van je maaltijden.
“Je leeft naar het principe: food is life!”
Wat moet je dan precies eten?
De verschillende types verwerken koolhydraten op een verschillende manier. Om je lichaam zoveel mogelijk te ondersteunen is een goede balans van koolhydraten, vetten en eiwitten heel belangrijk. De onderstaande percentages zijn een richtlijn. Het gaat er met name om dat je als jager-verzamelaar bijvoorbeeld meer vetten en eiwitten eet en als evenaar type meer (gezonde) koolhydraten.
Type | Jager-verzamelaar | Evenaar | Variabel |
Vetten | 20% | 10% | 10% |
Eiwitten | 45% | 20% | 40% |
Koolhydraten | 35% | 70% | 50% |
Keiharde regel of naar eigen inzicht?
Je hebt de metabolisme test nu gedaan, weet welk type je bent en welke verdeling van eiwitten, vetten en koolhydraten voor een gezonde balans in jouw eetpatroon zorgen. Maar kijk uit dat je niet verzandt in het tracken van de percentages.
Het gaat vooral om inzicht in hoe jouw lichaam in elkaar zit. Zo kun je bijvoorbeeld strategischer kijken naar een foodhype, zoals karamel-zeezout, of superfoods, zoals bottenbouillon, en of die bij jouw lichaam passen.
“Zo kun je strategischer kijken naar een foodhype en of die bij jouw lichaam past!”
Iedereen kan koolhydraten eten en verwerken. Het is zelfs de snelste energiebron voor ons lichaam. Maar een teveel aan koolhydraten kan tot allerlei klachten en ziektes leiden. Daar hebben we massaal last van in het Westen. Daarom is het belangrijk om jouw eigen unieke gezonde food basis te creëren waarin je jouw eigen inzichten en ervaringen verwerkt!
Weet jij door de metabolisme test dat je een jager-verzamelaar type bent en wil je low carb gaan eten? Download dan mijn e-book met mijn 10 beste tips om van start te gaan, recepten en mindset tools.
Komentarze