top of page

Hoe maak je bottenbouillon?

Als je minder koolhydraten wilt gaan eten, is bottenbouillon een geweldige vervanger voor je boterham. Ik heb dit altijd in huis. Het is de perfecte manier om te beginnen met je lunch, omdat het je maagsappen alvast een beetje klaarmaakt. Bovendien kun je het makkelijk meenemen in een thermoskan. Maar hoe maak je zelf bottenbouillon?

Waarom bottenbouillon niet in je dieet mag ontbreken

Bottenbouillon is een superfood vol collageen en gelatine. Dit vinden je darmen erg fijn, omdat het onder andere helpt om je eten beter te verteren, voedingsstoffen beter worden opgenomen en het aminozuren bevat die goed zijn voor je darmwand. Bovendien ondersteunt het je immuunsysteem.


Klinkt goed, daarom wil jij weten hoe je zelf bottenbouillon maakt. Ik heb het recept voor je uitgeschreven. Heb je liever een shortcut voor dit medicinale goedje? Kijk dan op @babsbonebroth voor kant-en-klare varianten.


Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je botten nodig van bijvoorbeeld kip, rund of wild. Deze kun je gewoon in de vriezer bewaren totdat je een flinke hoeveelheid hebt (ongeveer 1,5 tot 2 kilo). Verder heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 uien (of meer als je dat lekker vindt)

  • Een bol knoflook

  • 4 winterpenen

  • 2 preien

  • 4 stengels bleekselderij

  • 2 eetlepels ghee

  • 2 eetlepels appelazijn

  • 1 eetlepel Keltisch zeezout

  • 3 laurierblaadjes

Als je alle ingrediënten klaar hebt staan, kun je beginnen met het maken van de bottenbouillon.

Hoe maak je de bottenbouillon in je eigen keuken?

Je hebt alle ingrediënten klaarstaan en je bent er klaar voor. Welke stappen moet je dan nemen om de bottenbouillon te maken?


Stap 1: Aan de slag

Verwarm de oven voor op 180C. Zet alvast 4 liter water in een grote pan op het vuur.

Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Leg de botten, ui en knoflook op een grote ovenschaal of bakplaat.


Stap 2: In de oven

Was de overige groenten en snijd ze grof. Plaats ook de groenten in de ovenschaal en besprenkel dit met de ghee. Rooster de groenten en de botten voor extra smaak ongeveer 30 minuutjes in de oven.


Stap 3: Lekker laten pruttelen

Gooi daarna de inhoud van de ovenschaal bij het water in de pan. Voeg het zout, de laurierblaadjes en het appelazijn toe. Eventueel kun je nu nog extra kruiden toevoegen zoals selderij, peterselie of tijm.


Laat het water eerst heel even koken en zet het vuur dan heel laag, zodat het net pruttelt. Net zoals je thee laat trekken. Je kunt de soep nu minstens 12 uur laten pruttelen, maar je kunt het zelfs tot 72 uur laten staan. Hoe langer, hoe beter! Dan komen er meer voedingsstoffen in de bouillon.


Stap 4: Bijna klaar!

Laat vervolgens helemaal afkoelen. Wil je een heldere bouillon, schep het vet er dan af. Ik laat het vet juist zitten (ook dit is goed voor je darmen).


Stap 5: Afgieten en afmaken

Als laatste giet je de inhoud van de pan door de zeef, maar wel MET een pan eronder zodat je de bouillon opvangt!

Wil je heldere bouillon. Plaats dan eerst een natte kaasdoek (of theedoek zonder wasmiddel) in het vergiet. Dan blijft het troebele vet hierin achter.


Nu is het tijd om te genieten van dit magische superfood!

Je kunt de bouillon nu gebruiken als basis voor soep, maar ook voor sauzen, om groenten in te koken of als super healthy snack! Of vries kleinere hoeveelheden in om mee te kunnen nemen als lunch.


Comments


bottom of page